Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-06@09:58:39 GMT

اضافه وزن دارید یا چاقید؟

تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۶۶۲۶۳

اضافه وزن دارید یا چاقید؟

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روزنامه جام جم ،  اگر فرد بین دریافت و مصرف انرژی از طریق غذاخوردن و فعالیت بدنی تعادل برقرار نکند، چربی ساخته شده و فرد دچار اضافه وزن و چاقی می‌شود. دلایل مختلفی از جمله عوامل ارثی و ژنتیکی، پرخوری و رژیم غذایی ناسالم، بی‌تحرکی و کم‌بودن فعالیت جسمانی، عوامل هورمونی نظیر کم‌کاری تیروئید و برخی بیماری‌ها و مصرف برخی داروها مانند کورتون، انسولین، برخی داروهای ضدافسردگی برای چاقی مطرح شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چاقی احتمال ابتلا به بیماری‌های گوناگون، به‌خصوص بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت نوع۲، آپنه خواب، کبد چرب، انواعی از سرطان، آرتروز استخوان بیماری مفاصل و نازایی و... را افزایش می‌دهد.

بر اساس توزیع چربی در قسمت‌های مختلف بدن نیز چاقی تقسیم‌بندی می‌شود:

چاقی مردانه یا چاقی سیبی‌شکل: که در آن میزان دور کمر بیش از دور باسن است. این نوع از چاقی بیشتر در افرادی مشاهده می‌‌شود که میزان هورمون‌های مردانه در بدن آنها غالب است. این افراد بیشتر از دسته دیگر در معرض خطر عوارض بیماری‌ها، به‌ویژه بیماری‌های قلبی-عروقی قرار دارند.

چاقی زنانه یا چاقی گلابی‌شکل: که قسمت عمده چربی در قسمت‌های محیطی(عمدتا در باسن و ران) تجمع می‌یابد. این نوع توزیع چربی نسبت به نوع مردانه خطر کمتری دارد.

شاخص چاقی شکمی یا نسبت دور کمر به دور باسن: دور کمر باید در حالت طبیعی و بدون هرگونه انقباض در ناحیه شکم از سطح ناف اندازه‌گیری شود و دور باسن باید در پهن‌ترین قسمت باسن که معمولا شامل برجستگی‌های استخوان لگنی است، اندازه‌گیری شده و سپس عدد به‌دست‌آمده از دور کمر باید بر عدد دور باسن تقسیم شود. این شاخص، بیشتر از ۱ در مردان و بیشتر از ۹/۰ در زنان پر خطر در نظر گرفته می‌شود.  افرادی که شکم بزرگ دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی هستند و علت این خطرناکی این است که در چاقی سیبی‌شکل، چربی‌ها بیشتر در قسمت احشایی و داخلی شکم جمع شده‌اند. این نوع چربی‌ها برخلاف چربی‌های زیرپوستی، باعث انتقال اسیدهای چرب آزاد به جریان خون می‌شود که نتیجه آن تشکیل رسوب چربی در دیواره عروقی و افزایش میزان ریسک گرفتگی عروق قلبی و سکته قلبی و دیابت نوع۲ است.

دکتر شهاب شهابی - فلوشیپ جراحی لاپاراسکوپی / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: چاق سلامت پزشک بیماری ها دور باسن دور کمر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۶۶۲۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سازمان جهانی بهداشت: همه‌گیری کرونا باعث افزایش چاقی در کودکان شده است

ایتنا - سازمان جهانی بهداشت گزارشی را منتشر کرده است که تأیید می‌کند بین همه‌گیری کووید-۱۹ و افزایش نرخ چاقی کودکان ارتباط وجود دارد.
بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت، یافته‌های این مطالعه که روی ۵۰ هزار کودک در ۱۷ کشور اروپایی بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ انجام شده است نشان می‌دهد شیوع کرونا منجر به زمان شرکت کودکان در فعالیت بدنی، صرف زمان بیشتر پای صفحه نمایش‌های الکترونیکی و در نتیجه افزایش چاقی کودکان در سراسر اروپا شده است.

این سازمان می‌گوید این چاقی در پسران و دختران ۷ تا ۹ ساله شایع بوده است.

این مطالعه نشان داد که در طول مدت همه‌گیری و قرنطینه‌های ناشی از آن، بیش از یک سوم از کودکان (۳۶ درصد) زمان بیشتری را برای حضور آنلاین، انجام بازی‌های کامپیوتری، استفاده از رسانه‌های اجتماعی یا تماشای تلویزیون در روزهای هفته گذرانده‌اند.

۳۴ درصد از کودکان ۷ تا ۹ ساله نیز در روزهای شنبه و یکشنبه زمان این فعالیت‌های خود را افزایش دادند.

طبق یافته‌های منتشره، تقریباً یک سوم (۲۸ درصد) از کودکان به طور قابل توجهی زمان کمتری را در فعالیت‌های خارج از منزل در طول هفته و تقریباً یک چهارم (۲۳ درصد) زمان کمتری را در تعطیلات آخر هفته در خارج از منزل گذرانده‌اند.

با این حال همه نتایج این تحقیق تلخ نیست. برخی از جنبه‌های مثبت همه‌گیری کووید-۱۹ این بوده که تقریباً یک سوم (۳۰٪) خانواده‌ها افزایش در تهیه غذاهای خانگی را گزارش کردند. امری که نشان از مصرف غذاهای سالم‌تر به جای غذاهای فرآوری شده و حاوی درصد بیشتری نمک و شکر بوده است.

 

۲۹ درصد از پاسخ دهندگان گفته‌اند که به عنوان یک خانواده با هم غذا می‌خورده‌اند و ۲۶ درصد نیز گفته‌اند هم‌اکنون نیز به برخی عادات شکل‌گرفته در طول همه‌گیری از جمله آشپزی و پختن غذا با فرزندان خود ادامه می‌دهند.

دکتر کرملین ویکراماسینگ، مشاور منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت در امور تغذیه، فعالیت بدنی و چاقی، در این باره گفت: «چشم‌اندازی که این گزارش ترسیم می‌کند بسیار ظریف است؛ در برخی کشورها تغییرات مثبتی رخ داده است مانند اینکه خانواده‌ها بیشتر با هم غذا می‌خورند، اما یافته‌های نگران‌کننده‌ای نیز وجود دارد از جمله افزایش عادات غذایی ناسالم و زمان بی‌تحرکی.»

وی اضافه کرد: «ما نمی‌توانیم این روندها را نادیده بگیریم. امیدوارم این گزارش زنگ خطری را به صدا درآورد و ما را وادار به انجام اقدامات فوری برای بهبود الگوهای تغذیه و فعالیت بدنی کند.»

دکتر آنا ریتو، رئیس مرکز همکاری سازمان بهداشت جهانی برای تغذیه و چاقی کودکان، نیز گفت: «این مطالعه و یافته‌های آن اولین دیدگاه در نوع خود را از پیامدهای جسمی و روانی همه‌گیری برای کودکان مدرسه‌ای با تمرکز بر بیماری طولانی‌مدت و پرخطر چاقی به ما می‌دهد.»

وی که در تهیه این گزارش مشارکت داشته است اضافه کرد: «اطلاع‌رسانی به کشورهای عضو درباره شواهد ملموس از پیامدهای مشکل‌ساز تغییرات رفتاری مبتنی بر بیماری همه‌گیر جهانی، ما را قادر می‌سازد تا با استراتژی بهتر و همدلی بیشتری برای بحران‌های بهداشتی آینده آماده شویم.»

پیش از این نیز گزارش شده بود که کووید-۱۹ با تاخیر رشد در کودکان صفر تا ۵ ساله مرتبط است.

دیگر خبرها

  • قطع داروهای لاغری مانند اوزمپیک و ویگووی باعث اضافه وزن می‌شود؟
  • ۱۰ فایده پیاده روی در سلامت بدن | بهترین زمان پیاده روی چه زمانی است؟
  • دیابت نوع یک و دو چه تفاوتی با هم دارند؟
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • با این ۸ روش طول عمرتان بیشتر می‌شود
  • ویتامینی که چربی کبدچرب را دفع می‌کند
  • نوشیدن آبمیوه طبیعی در کودکی می‌تواند از ابتلا به چاقی در بزرگسالی جلوگیری کند
  • سازمان جهانی بهداشت: همه‌گیری کرونا باعث افزایش چاقی در کودکان شده است
  • چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟